Meer over...

Medisch Pedicure

Binnen de branche pedicure kun je verschillende cursussen doen & certificaten behalen om medisch pedicurebehandelingen te mogen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het certificaat Diabetische voet, Reumatische voet of risicovoeten. Heb je bovenstaande aantekeningen gehaald? Dan betekent dit dat iemand de kennis en ervaring heeft om de problematiek binnen deze patiëntengroep te (her)kennen en hiernaar kan handelen. Dit is belangrijk, omdat deze patiëntengroepen een hoger risico hebben op aandoeningen aan de voet. Denk bijvoorbeeld aan drukplekken, een dunne huid en medicatie.

Meidisch Pedicure is een erkende specialisatie als medicus. Naast de basisopleiding als pedicure heeft een medisch pedicure de opleidingen diabetische voet, reumatische voer en risicovoeten gevolgd. Naast de verzorgende elementen die een “normale” pedicure ook uitvoert, kan en mag een medisch pedicrue verschillende therapiën toepassen om klachten aan de voet te verhelpen. Voorbeelden hiervan zijn nagelbeugels, nagelreparaties, de vilttechniek en orthesiologie. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens bij “specialisaties”.

Op deze pagina leg ik meer uit over wat een diabetische voet, een reumatische voet of een risicovoet is.

Wat is een...

Diabetische voet

Mensen met diabetes kunnen complicaties hebben aan hun voeten als gevolg van hun ziekte. Een diabetische voet komt veelal voor bij patiënten met diabetes mellitus type 2. Het is een zweer, infectie en/of aantasting van dieper gelegen weefsel in de voet. Het is belangrijk om de problematiek te behandelen. Dit gaat namelijk niet vanzelf over.

Door mijn specialisatie ‘Diabetische Voet’ kan ik professionele hulp en verzorging geven.

In veel gevallen wordt deze behandeling ook door de ziektekostenverzekering gedekt.

Wat kunt u zelf doen?

Als je vermoed een diabetische voet te hebben, maak dan een afspraak bij de huisarts. Deze kijkt wat voor behandeling er nodig is. Vaak zal een medisch pedicure worden aangeraden.

LET OP: Veel zweren of infecties bij een diabetische voet worden veroorzaakt door verkeerde schoenen. In het speciaal diabetespatiënten moeten dus zorgen voor een goede (leren) schoen.

Wat is een...

Reumatische voet

Mensen met reuma kunnen complicaties hebben aan hun voeten als gevolg van hun ziekte. De reuma veroorzaakt ontstekingsprocessen rondom de voeten. Dit kan leiden tot wonden en veel pijn.

Typerend voor de reumatische voet zijn knobbels bij de tenen waardoor de tenen scheef of over elkaar heen gaan staan. Het gevolg hiervan kan onder andere zijn: Hamertenen, klauwtenen, likdoorns en eeltplekken. Ook passen schoenen niet meer en wordt lopen pijnlijk.

Als u het vermoeden heeft een reumatische voet te hebben kunt u een afspraak maken met een medisch pedicure. De medisch pedicure kan u helpen om van uw problemen af te komen. Let wel op. Voor iemand met reumatische klachten is het belangrijk om naar een pedicure te gaan die kennis heeft over deze ziekte en de gevolgen.

Door de specialisatie reumatishce voet en jarenlange ervaring, kan ik u goed helpen.  Afhankelijk van de specifieke problemen kan ik zorgen voor drukverlichting bij knobbels en goede adviezen geven over materialen en hulpmiddelen.

Wat kunt u zelf doen?

Als u vermoed een reumatishce voet te hebben, maak dan een afspraak met een medisch pedicure. Wij kunnen de pijn verlichten. Een reumatische voet gaat nooit vanzelf over.
Zorg daarnaast voor goed schoeisel. Op aanraden van de medisch pedicure kan er een afspraak met een podoloog voor het aanmeten van zooltjes worden geadviseerd.

Medisch PEdicure Careless Feet
Careless Feet voetverzorging
Wat is een...

Risicovoet

Risicovoeten zijn voeten waarbij u als gevolg van een onderliggende aandoening/ziekte meer risico heeft op voetproblemen. Wondgenezingsproblematiek, een vloedstollingsstoornis of verstoorde immuniteit bijvoorbeeld, geven een hoger risico op gevoelsstoornissen en/ of complicaties van de huid, nagels en stand van de voeten.

Bij een risicovoet ie het belangrijk zelf je voeten goed te verzorgen. Saarnaast wordt regelmatige behandeling van een medisch pedicure aangeraden. Goede zelfzorg en voetzorg door een medisch pedicure is gewenst.

Wat kunt u zelf doen?

Wees alert en reageer snel op beginnende voetproblemen. Zéker bij de risicovoet is het van belang het probleem op in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken en te behandelen.

Zorg voor een goede voetverzorging thuis en maak regelmatig een afspraak met een medisch pedicure.